leestijd 2 minuten

Censuur door Google en Facebook: goed idee?

Tags: google technologie algoritmes censuur Categories: bigtech

Hans de Zwart schreef onlangs dat Google en Facebook een verantwoordelijkheid hebben om racistische bagger voor ons verborgen te houden. Ik neig er naar hem gelijk te geven: deze bedrijven zijn oppermachtig en voor veel mensen de belangrijkste of zelfs enige bron van informatie. In het door Hans genoemde geval betrof het overigens een bekladding van Wikipedia die via-via het algoritme van Google hem onder ogen kwam. Het reclamebedrijf heeft meen ik - net als in dit geval Wikipedia zelf - een verantwoordelijkheid dergelijke bekladdingen snel ongedaan te maken; dat kunnen ze best.

Vandaar dat ik meedoe aan de actie via BlockTogether waarbij je de Fortune-500 bedrijven blokkeert op Twitter om hen zo te forceren aluhoedje en complotdenker Alex Jones te verbannen, zoals de meeste andere sociale media inmiddels gedaan hebben. In het kader van effectieve consumentenactie sta ik daar helemaal achter.

Peter Olsthoorn is het als reactie op Hans echter totaal met hem oneens: hij ziet juist het gevaar van censuur door de grote techbedrijven. Ergens verbaas ik me erover dat Hans de Zwart - dus Bits of Freedom - die censuur dan geen probleem vindt - benieuwd hoe BOF daar echt in staat (to be investigated…). Peter vindt dat we wel eens wat meer mediasavvy mogen worden, te beginnen bij de kids. Het argument tegen letterlijk alle meningen binnen de wet de ruimte geven is dat daar zo enorm misbruik van gemaakt wordt. Hierdoor is de hoeveelheid bagger die de sociale media overspoelt totaal uit te klauwen gelopen. Lees het boek This is why we cant have nice things en huiver. Online vrijheid is een groot goed, maar: trollen, disinformatiecampagnes van meerdere actoren en pure haat (waaronder van Jones) zorgen dat veel mensen met een mening niet meer ongestoord op internet kunnen vertoeven.

Hoe lossen we dat dan op? Je zou kunnen zeggen: haal je internetbrevet, wapen jezelf, negeer, blokkeer en neem niet alles zo serieus. Toch zijn de voorbeelden van doxxing en weggetreiterde critici overweldigend in aantal. M.i. is iemand als Jones daar mede voor verantwoordelijk. Sex, wapens, drugs etc. worden door Google en Facebook al sinds de begintijd, zoals Peter ook schrijft, aan ons zicht onttrokken. Waarom zouden virulente haat en georganiseerde persoonlijke aanvallen daar niet bij moeten behoren? En ja, ik ben mij bewust dat dit een slippery slope is, want waar stop je? Het internet is een geweldig iets maar tegelijk heeft het scherpe kanten die het onbruikbaar maakt wanneer je mening te sterk afwijkt van de gangbare mening. Naar een oplossing wordt nog gezocht, werk in uitvoering…