leestijd 2 minuten

Linklove no. 1 (BigTech)

Tags: linklove Facebook Categories: bigtech

” Google and Facebook have massive server farms. Have you ever stopped to ask yourself what it is that they’re farming? “
Aral Balkan

😧 Dieven - Op Facebook blijkt een werkelijk schrikbarend groot aantal criminele groepen te bestaan die ongebreideld creditcard- en andere gegevens uitwisselen en verkopen. Zo blijkt uit een rondgang onlangs door beveiligingsonderzoeker Brian Krebs, door gewoon een paar uurtjes rondneuzen en de juiste zoektermen bovenin de site in te voeren. Op zijn aangeven daarvan bedankt Facebook hem vriendelijk voor de moeite en verwijdert de groep.
Het punt: blijkbaar willen zij zelf niet die moeite nemen. Dat gaat namelijk ten koste van de kliks, want ook creditcardforums zorgen voor eyeballs en dus reclame-inkomsten voor de datamoloch. Zo rollen zij elke keer: niks doen totdat iemand van buiten aan de bel trekt. Laat je niet misleiden door het verontschuldigende gezicht van Mark Zuckerberg onlangs op TV.

😢 Huilen - Oud-medewerkers vertellen over de hel achter de façade van Facebook Een dramatisch verhaal in De Volkskrant over de medewerkers die de ergste afbeeldingen en video’s die je je maar kunt voorstellen (en waarschijnlijk nog erger…) mogen wegfilteren zodat wij ze niet onder ogen krijgen. De Nederlandse afdeling heeft het in vergelijking met anderen zeer druk: we zijn een volkje vol haat.

” De belangrijkste vraag die Erik krijgt voorgelegd is of hij is of hij bestand is tegen het zien van ellende. Terrorisme, martelingen, dat soort dingen.” Je wilt niet in de schoenen van “Erik” (pseudoniem) staan, zulks is duidelijk.

😠 Haat - De haatspiraal waarin moslims en hindoes in Sri Lanka onlangs terecht kwamen is mede veroorzaakt door snelle verspreiding van leugenachtige geruchten op Facebook. De regering heeft daarom als noodmaatregel het sociale medium vorige maand enkele dagen totaal geblokkeerd met als doel die haat in te dammen. Volgens een regeringswoordvoerder treft Facebook niet alle blaam maar “the germs are ours, but Facebook is the wind, you know?”.
“Where Countries Are Tinderboxes and Facebook Is a Match”

🔍 Analyse - Tenslotte een diepe analyse over hoe het techno-fundamentalisme van Mark Zuckerberg Facebook niet zal redden. Het bedrijf is zo snel geëvolueerd dat ook de A.I. waar Mark zijn hoop op heeft gevestigd niet afdoende zal zijn. Het enige dat er op zit, aldus deze auteur, is toegeven dat er fouten gemaakt zijn en eerlijk zijn over de beperkingen van het platform.