leestijd 2 minuten

Linklove no. 7 (Aandachtsmanagement)

Tags: linklove Categories: aandachtsmanagement

📰 Genees jezelf van infobesitas en twitteritis Studenten gaan een week compleet off the grid en zijn helemaal enthousiast. ” Ik kreeg ineens zo veel ruimte in mijn hoofd. “ Dat zouden meer mensen kunnen doen. Zelf ruim ik af en toe ook compleet nieuwsloze periodes in waarin ik alle nieuwsbronnen links laat liggen. Niet om alle externe informatie te negeren, wel om regelmatig stil te staan en bewust te blijven <<wat>> er nou allemaal op mijn nieuwsmenu staat.

🎥 Techschrijver Om Malik was in 2007 een van de eerste klanten van het toen splinternieuwe streamingvideodienst van Netflix. Eind vorig jaar echter is hij na 10 jaar gestopt. Enige reden: Netflix slurpt alle vrije tijd op, die hij als schrijver juist zo nodig heeft. Een teken van onze informatievolle tijd.

📱 Een half jaar zonder smartphone als experiment was in 2014 voor Hanneke Hendrix de manier om van haar smartphoneverslaving af te komen. De komende tijd volgt ze in de NRC 8 nu nog verslaafde vrijwilligers die 6 maanden met een Nokia prehistorie door het leven willen gaan. En die tegelijk opzien tegen het offline zijn, tenminste het direct-beschikbaar zijn. Ze gaan namelijk niet geheel offline, maar “gewoon” zonder telefoon en dus prima bereikbaar voor als het moet. Mooi experiment, en mooi ook dat er steeds meer aandacht voor aandachtsmanagement is. Onze hersenen zijn gewoon niet gemaakt om te gaan met de overvloedige hoeveelheid informatie die op ons afkomt. En met de smartphone als exponent daarvan is het tijd ons af te vragen: willen we dit wel? Herkenbaar ook: zelf deed ik een aantal jaar terug ook een experiment door helemaal te stoppen het nieuws te volgen. Ik miste niets en doe dat af en toe nog steeds; tegelijk vind ik ook alles interessant en ben geneigd veel onderwerpen te willen volgen - wat soms inderdaad (veel) te veel tijd vergt.

💊 💊 Concentratiepillen, “je kunt er makkelijk 2 uur mee studeren”.
Eh, dat kun je ook zonder pillen? Of desnoods met een kop koffie zoals de hoogleraar in onderstaand artikel suggereert. Ofwel hoe wij onze pubers al richting een eerste burn-out drijven, want van wie zouden ze het idee hebben dat ze al die pillen nodig hebben? En waarom zou je bloemenmengsels van onduidelijke herkomst in je kroost stoppen? Ik begrijp het echt niet; aandacht is iets dat je moet leren, en dat je niet uit een pilletje haalt.