leestijd 4 minuten

Portfolio GIS-kaarten ~ Arjan Zuidhof

Tags: visualisation maps netherlands programming Categories: GIS

alle afbeeldingen zijn geschaald op een breedte van 1024 pixels en kunnen daarom het best op een groot scherm bekeken worden.

Gemeenten zetten steeds meer gegevens online. Amsterdam en Den Haag (en vast meer) hebben het hele door hen beheerde bomenbestand online staan inclusief leeftijd en boomhoogte. Dan kun je dit soort plaatjes maken van bomen in (een deel van) het Vondelpark.

 

~ ~ ~
 

In het BAG-bestand van het Kadaster staat vanzelfsprekend ook de opleverdata van gebouwen. Zo kun je eenvoudig een kaart van de nieuwe gebouwen in je eigen omgeving maken.

 

~ ~ ~
 

Om met georeferencen om te gaan heb ik een oude stafkaart van rond 1860 genomen die bij ons in huis hangt. Deze heb ik in een co÷rdinatensysteem gehangen zodat die te combineren is met bestaande gegevens: in dit geval de huidige bebouwing in het blauw vanuit Kadastergegevens. Je kunt hier mooie effecten met verkrijgen bv door de oude afbeelding in de ruimte te laten hangen zoals hier. Interactieve versie staat online.

Ingezoomd op Wassenaar voor meer detail.

En de combinatie met het hoogtelijnenbestand zodat je een 3D-model in de papieren kaart krijgt. Met overdrijvingsfactor want zo hoog zijn die duinen niet…

 

~ ~ ~
 

En hier nog een 3D-hoogtemodel met actuele topografische ondergrond van de duinen bij Katwijk. De live-versie staat hier.

 

~ ~ ~
 

Alle losliggende fietspaden in Nederland. Het lijkt veel tot je inzoomt en ziet dat je in de praktijk toch vooral op en naast het onderliggende wegennet zult fietsen:

 

~ ~ ~
 

Het CBS houdt gegevens van alle buurten in Nederland bij. Gecombineerd met een eigen ontworpen klassieke kaartstijl levert dit aardige plaatje op. Hier zie je de buurt met de meeste inwoners, Groot IJsselmonde in Rotterdam. En een van de minst bevolkte wijken met minder dan 5 inwoners genaamd Jufferswaard in Renkum. Ik wilde nog een atlas maken met alle buurten en die online zetten maar met 13595 afbeeldingen werd dat iets teveel van het goede…

Het maken van kaarten in verschillende afwijkende stijlen zoals deze ‘vintage’ bevalt mij goed. Hier ga ik verder induiken.

 

~ ~ ~
 

Weerkaarten oefenen sinds het keuzevak “practicum weerkamerpraktijk” tijdens mijn studie altijd een grote aantrekkingskracht op mij uit. Dit is een aanzet voor een kaart die op verschillende niveau het huidige weer kan tonen. Met een kleine aanpassing valt een ‘atlas’ te genereren voor meerdere gebieden.

 

~ ~ ~
 

Wanneer je alle inwoners van een land op het scherm plot is meteen duidelijk om welk land het gaat…

 

~ ~ ~
 

Iets ingezoomd op mijn eigen regio: de bevolkingsdichtheid in regio Leiden. Heel mooi te zien hoe zelfs middenin de Randstad er nog heel veel lege plekken zijn. Niet om te bebouwen natuurlijk, maar om te recreëren ;-) .overigens zijn niet alle “onbewoonde” plekken echt onbewoond. Er is ook zoiets als kantoren en industrie.

 

~ ~ ~
 

Overigens kun je Nederland ook in cafés laten zien: er zijn zoveel dat ook nu de contouren heel duidelijk worden.

 

~ ~ ~
 

Cafédichtheid op de gebruikelijke manier, per gemeente met uitschieters uitgelicht. Geeft een goed beeld van de verspreiding over Nederland, los van de verstedelijking. Interessant: relatief veel in Limburg en als usual suspects de eilanden en enkele strandgemeentes.

 

~ ~ ~
 

Cafés bij nacht. Mijn favoriet. Is het een GIS-kaart of een visualisatie?

 

~ ~ ~
 

En wanneer je inwoners en cafés in 1 kaart laat zien krijg je ook een inzichtelijk plaatje.

 

~ ~ ~
 

Een overzicht van windmolens en windmolenparken in Nederland. Goed te zien -en niet helemaal onverwacht- is hoe het overgrote deel in Noord-Nederland en Flevoland staat.

 

~ ~ ~
 

Een op maat gemaakte wandelkaart van de Zeeschelde boven Dendermonde voor eigen gebruik.

 

~ ~ ~
 

 

~ ~ ~
 

Alle gebouwen van Nederland plotten op een kaart. Leuk om de grote verschillen te zien, van bijvoorbeeld Delfzijl dat wel aan het eind van wereld moet liggen, tot het pittoreske Deventer waar je de IJssel bijna doorheen ziet stromen.

 

~ ~ ~
 

En het extreme verschil tussen stedelijk Diemen en landelijk Dinkelland:

 

~ ~ ~
 

 

~ ~ ~
 

Tenslotte nog een uitgebreider blok over dat “alle gebouwen”-project Alle gebouwen in Nederland op de kaart.

Geen kaart al laatste, wel een voorbeeld van generatieve kunst. Gewoon omdat ik het mooi vind.

klik voor grote versie