leestijd 2 minuten

Waarom de telefoon op school beter in de tas blijft

Tags: technologie smartphone school pubers opinie Categories: aandachtsmanagement

📰 Een krantenartikeltje over een nieuwe wet in Frankrijk waardoor vanaf dit schooljaar de mobiele telefoon op alle basis- en middelbare scholen verboden wordt. Niet alleen in de klas, maar overal op school. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om voor alles een nieuwe wet te maken. Toch is dit een goed initiatief al was het om een signaal af te geven: op veel scholen zijn kids meer met telefoon bezig dan iets op te steken.

Aandachtsmanagement, het trainen van je aandacht is een essentieel onderdeel om in deze maatschappij staande te blijven, voor iedereen maar zeker voor pubers. En ja ik weet dat je met de smartphone ook nuttige dingen mee kunt doen in de klas, en schermvaardigheid is ook een punt. Maar dat kan in 1 les, niet de hele dag door! Tenslotte is telefoonloos door school gaan een mooie kans je planningsvaardigheden te ontwikkelen: kort noteren van het huiswerk op papier, naast de andere dingen die je niet wilt vergeten, en dan de rest van de dag dit meteen doen. ’s Avonds tenslotte verwerk je wat rest in je digitale agenda.

Ik werk al jaren op deze manier en in plaats van achterhaald geeft het juist veel rust - je bent in plaats van met je telefoon met al z’n lonkende apps bezig met wat er om je heen gebeurt. Zo hoor ik dat op alle schoolniveau’s het vaak gewoon is dat leerlingen complete lessen kunnen doen wat ze willen: “ga maar huiswerk maken” en dan een half uur zitten te Snapchatten. Dat is niet waar school voor bedoeld is. 📵 📴

Wat vind jij?