leestijd 2 minuten

Weg van Google - Standard Notes als alternatief voor Keep?

Tags: google smartphone technologie Categories: privacy bigtech

Op termijn wil ik graag helemaal van Google loskomen. Behalve dat het een privacyverslindende moloch is, is het ook persoonlijk een uitdaging: kun je in deze tijd Googleloos doch prettig internetten? Da’s nog niet makkelijk. Vandaag eens met Standard Notes aan de slag. Dit is een alternatief voor Google Keep en daarmee ook Evernote dat als app en als bedrijf al een tijdje niet lekker loopt. Van Evernote nam eerder dit jaar afscheid.

Eens kijken of Standard Notes een volwaardig alternatief biedt.

(…)

Nou, de eerste bevindingen: de app werkt prettig op zowel smartphone als laptop. Het ynchroniseren verloopt direct en wijzigingen op op het ene apparaat zijn direct zichtbaar op een ander. Sterker, wijzigingen worden net als bij een gezamenlijk Google document overal direct doorgevoerd.

Notities met veel tekst vergen wel even tijd om in te laden; daarna heeft de app gelukkig een snelle respons. Een logboek bijhouden zoals ik zelf doe met nu 39.000 woorden in 1 notitie is prima te doen.

Helaas is de gratis versie is totaal geen alternatief voor Evernote aangezien je letterlijk (pun intended) maar 1 font zonder wat ook hebt: geen vet, geen kleur, geen andere lettergrootte. Jammer, maar als stimulans om de betaalde versie te nemen begrijpelijk. Google Keep ondersteunt ook maar 1 lettertype en -grootte dus daarmee ligt de dienst op één lijn.

Die betaalde versie is overigens $150 om in één keer 5 jaar af te kopen of $50/jaar. Je krijgt daarvoor een notietieapp met veel meer functionaliteiten dan het rudimentaire Keep. De proijs is te doen maar ja, naast Keep zijn er zo’n twintig ander googlediensten die vervangen dienen te worden. Alles bij elkaar opgeteld is Googleloos en tegelijk prettig internetten vooralsnog een kostbare zaak.

OK, Standard Notes https://standardnotes.org dus. Beschikbaar voor alle apparaten in een app- of playstore bij jou in de buurt.